Τεκμηρίωση - Επαλήθευση αποτελεσμάτων Η διαδικασίας επικύρωσης των αποτελεσμάτων έχει στόχο να επαληθεύσει ολοκληρωμένα την μηχανική συμπεριφορά του στοιχείου Superbeam το οποίο μετατρέπεται και αναλύεται ως στοιχείο κελύφους με ένα στατικό μοντέλο το οποίο αποτελείται από στοιχεία δοκών με 7 βαθμούς ελευθερίας. Η επικύρωση της ανάλυσης των με πεπερασμένα στοιχεία κελύφους έγινε στο παρελθόν και είναι ξεκάθαρο στην περίπτωση που έχουν καθοριστεί ορθά οι συνθήκες στήριξης, τα αποτελέσματα είναι ίδια με αυτά που παρέχονται από την ανάλυση μιας απλής δοκού όπου η επίδραση του τοπικού λυγισμού του κορμού επειδή δεν μπορεί να προσομοιωθεί από την θεωρία της δοκού. Για το λόγο αυτό η ακρίβεια στην μηχανική συμπεριφορά του Superbeam εξαρτάται βασικά από δύο κύριους παράγοντες:
ΟΙ μελέτες επαλήθευσης αποδεικνύουν μέσω της σύγκρισης των αποτελεσμάτων, ότι το μοντέλο της δοκού που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση είναι ισοδύναμο μηχανικά με το αντίστοιχο του μοντέλου με τα στοιχεία κελύφους που ενσωματώνεται στο στοιχείο Superbeam. Πιο συγκεκριμένα αποδεικνύεται ότι:
Στο πρώτο μέρος της διαδικασίας επικύρωσης, εξετάζονται απλά εδραζόμενες συγκολλητές δοκοί μορφής-Ι με διαφορετική γεωμετρία των προφίλ. Σε όλο το μήκος τους οι δοκοί μετατρέπονται σε κελύφη Superbeam και μετά αναλύεται και ελέγχεται η συνοχή των αποτελεσμάτων τόσο των στοιχείων κελύφους όσο και των δεσμεύσεων τους. Στατικό μοντέλο και ανάλυση Σε κάθε περίπτωση, το μοντέλο της δοκού αρχικά προσομοιώθηκε με πεπερασμένα στοιχεία δοκού με 7 βαθμούς ελευθερίας, μετά με το μοντέλο κελύφους Superbeam και τελικά ως ένα πλήρες στοιχείο κελύφους με το ίδιο μέγεθος των πεπερασμένων στοιχείων όπως αυτό του στοιχείου Superbeam. Στο τελευταίο αυτό μοντέλο, εφαρμόστηκαν άκαμπτα τμήματα κατά μήκος της πλευράς του κορμού. Η γραμμική ανάλυση λυγισμού εκτελέστηκε με σκοπό να γίνει σύγκριση με τις πρώτες ιδιοτιμές λυγισμού. Από την διαδικασία αυτή αναμενόταν ότι οι δύο τύποι των μοντέλων με τα στοιχεία κελύφους θα παρήγαγαν παρόμοια αποτελέσματα τα οποία από τη φύση τους είναι λιγότερα ευνοϊκά από τα αποτελέσματα του μοντέλου δοκού με τους 7 βαθμούς ελευθερίας. Αυτό σημαινει όμως ότι οι τιμές του acr θα έπρεπε να είναι χαμηλότερες από αυτές που προκύπτουν από τα στοιχεία κελύφους. Για να είναι δυνατή η σύγκριση των αποτελεσμάτων σε σχέση με τον καθολικό (πλευρικό-στρεπτικό) λυγισμό, έπρεπε όσο ήταν δυνατό να αποφευχθεί η επίδραση του τοπικού λυγισμού στον κορμό και να επιλεγούν έτσι τα κατάλληλα παραδείγματα αναφοράς. Γεωμετρία Φορτία Επιλέχθησαν τα δύο σενάρια φορτίων σε κάθε διατομή. Πίνακες αποτελεσμάτων Πρώτη ιδιοτιμή στον καθολικό λυγισμό - αcrit Έκδοση Consteel CS15.1095 Ομοιόμορφο μέλος με άνισα πέλματα Μεταβλητό μέλος Ενισχυμένο μέλος Συμπέρασμα
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
ERGOCADΝέα και ενδιαφέροντα άρθρα, tips, events κ.α. ΑΡΧΕΙΟ
May 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
All
|