Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε στο Rhino και στο Grasshopper και η γεωμετρία της κεντρικής ιδέας αναφέρεται συνοπτικά παρακάτω. Το Consteel χρησιμοποιήθηκε για τη στατική μελέτη καθώς με τη σύνδεση του με το Grasshopper & άλλα plugins του Rhino, έδινε τη δυνατότητα στο μελετητή να ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο τα μοντέλα που προέρχονταν από την αρχιτεκτονική μελέτη. Όλες οι αλλαγές στη γεωμετρία του αρχιτεκτονικού μοντέλου ενημέρωναν γρήγορα όλα τα σχέδια και αυτό έδωσε σημαντικά πλεονεκτήματα στους μελετητές, καθώς επίτρεψε γρήγορες, λεπτομερείς και πολύπλευρες έρευνες μέσω των οποίων έγινε η βελτιστοποίηση στην κατασκευή.
Δομικός Υπολογισμός και τυποποίηση Σχεδιασμού Αφού το μοντέλο χωρίστηκε σε επί μέρους τμήματα, τα καμπύλα στοιχεία εξορθολογίστηκαν σε πραγματικά μέρη παραγωγής, οπότε το επόμενο βήμα ήταν ο έλεγχος της δομικής συμπεριφοράς και ο έλεγχος των διατομών. Για αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιήθηκε το Consteel σε συνδυασμό με το Grasshopper και το πρόσθετο plugin Pangolin καθώς το περιβάλλον εργασίας των προγραμμάτων επιτρέπει τη σύνδεση σε πραγματικό χρόνο μεταξύ του Grasshopper και του μοντέλου στο Consteel. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων του ConSteel ενημερώνουν το μοντέλο του Grasshopper ενώ ο χρήστης του προγράμματος μπορεί να δημιουργήσει σχεδόν όλα τα διαθέσιμα αντικείμενα του Consteel μέσα στο Grasshopper όπως η γεωμετρία, τα υλικά, τις διατομές, τα δομικά στοιχεία, τις στηρίξεις, τα φορτία και τις ομάδες φορτίων. Τα διάφορα συστατικά του μαθηματικού μοντέλου του ConSteel μπορούν να προβληθούν στο περιβάλλον του Rhino, μέσω των αυτόματων ενημερώσεων του κώδικα εντολών του Grasshopper και έτσι ο μελετητής μπορεί εύκολα και γρήγορα να δημιουργεί πολλαπλά σενάρια και να δημιουργεί εκ νέου κάθε μοντέλο.
Έλεγχος διαδικασίας ανέγερσης και κατασκευής. Η ακρίβεια στις μεταλλικές κατασκευές αποτελεί κλειδί για ολόκληρη την πορεία του έργου. Από τα πρώτα στάδια αυτού του έργου διεξήχθησαν έλεγχοι κάμψης σε σωληνωτές διατομές και στις δοκούς μορφής και συλλέγηκαν τα ακριβή αποτελέσματα τα οποία έδειξαν ότι δεν υπήρχε ασυμφωνία μεταξύ των αναλύσεων και των δοκιμών. Οι αποκλίσεις στα ύψη των μελών ήταν κάτω από ±5 mm, και τα μήκη ήταν εντός των προβλεπόμενων ορίων για ευθύγραμμα μέλη. Καθώς η διαδικασία διαχωρισμού της κατασκευής σε μικρότερα τμήματα είχε τυποποιηθεί, 'ήταν ευκολότερο να γίνει και η έρευνα της ακρίβειας των επιμέρους συστατικών της κατασκευής που θα συναρμολογούνταν αργότερα. Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ήταν και η μέτρηση με 3D γεωδαιτικό σταθμό. Τα στοιχεία που μετρήθηκαν συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα δεδομένα του μαθηματικού μοντέλου και ταίριαξαν απόλυτα ενώ στα συνδετικά μέλη, όπου υπήρχαν αποκλίσεις έγιναν πρόσθετοι υπολογισμοί. Στο τέλος, ο κατασκευαστής αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την μέθοδο αυτή όχι μόνο για τον έλεγχο αλλά και για την τοποθέτηση των συνδεδεμένων μελών στις τελικές θέσης συγκόλλησης.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
ERGOCADΝέα και ενδιαφέροντα άρθρα, tips, events κ.α. ΑΡΧΕΙΟ
November 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
All
|