Έλεγχος απόδοσης ενισχύσεων σε λιθόκτιστο τοίχο με το νέο εργαλείο "data validation" του 3Muri9/5/2022
Εκτέλεση προσομοίωσης Αυτή η λειτουργία προσφέρει τη δυνατότητα προσομοίωσης του τομέα αντίστασης ενός τοίχου σε πραγματικό χρόνο, απλώς μεταβάλλοντας μερικές παραμέτρους που καθορίζουν τα γεωμετρικά και μηχανικά χαρακτηριστικά του ή εφαρμόζοντας κάποια ενίσχυση, χωρίς να χρειάζεται να τροποποιηθεί τίποτα κάτι στο καθολικό μοντέλο και χωρίς να πρέπει να υπολογισθεί κάτι εκ νέου. Εάν θέλετε να ξεκινήσετε μια προσομοίωση, πρέπει να επιλέξετε το βήμα που σας ενδιαφέρει η καμπύλη pushover, να επιλέξετε το πλαίσιο "Εκτέλεση προσομοίωσης", να εισαγάγετε τα δεδομένα προσομοίωσης στην τρίτη στήλη του πίνακα επάνω αριστερά και να κάνετε κλικ στο "Υπολογισμός προσομοίωσης" .
Αυτό που περιγράφεται παραπάνω θα πρέπει να μας κάνει να αναλογιστούμε όλες εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες προσπαθούμε να βελτιώσουμε μία κατασκευή με επεμβάσεις σε δάπεδα. Βλέπουμε λοιπόν, ότι κάποιες φορές η επέμβαση αυτή φέρνει την κατάσταση του τοίχο πιο κοντά στην αρχή των αξόνων του τομέα και, κατά συνέπεια, να υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί ο τοίχος εκτός του ίδιου του τομέα, δημιουργώντας μια επιδείνωση τελικά και όχι την επιθυμητή βελτίωση.
Αυτές οι παρατηρήσεις μας κάνουν να καταλάβουμε ότι οι πιο αποτελεσματικές επιλογές βελτίωσης θα πρέπει να γίνουν αφού εξεταστεί ο τομέας αντίστασης για να διευκρινιστεί σε ποια περιοχή είναι καλό να δράσουμε. Ποσοτικοποίηση του βαθμού βελτίωσης μιας ενίσχυσης Η εφαρμογή μιας ενίσχυσης (πλέγμα οπλισμού, FRP ή FRCM) δρα με δύο διαφορετικούς τρόπους που έχουν επίδραση στην :
Σύμφωνα με τη θεωρία των τομέων αντίστασης, η απόδοση του στοιχείου εξαρτάται από το κατακόρυφο φορτίο που ασκείται σε αυτό. Επομένως, ακολουθεί μια σημαντική αλλαγή του σχήματος των περιοχών αντίστασης και της τελικής ολκιμότητας του στοιχείου. Είναι λοιπόν αδύνατο να ποσοτικοποιηθεί αριθμητικά η έκταση της βελτίωσης που προκύπτει από την επέμβαση, καθώς το φορτίο, η αντοχή και η ολκιμότητα συνδέονται μεταξύ τους και δεν μπορούν να σχηματοποιηθούν με απλοποιημένο τρόπο μέσω ενός απλού συντελεστή βελτίωσης της θλιπτικής αντοχής. Για να προσδιοριστούν τα οφέλη που παράγονται από μια επέμβαση αυτής της φύσης, είναι επομένως απαραίτητο να εξεταστούν ταυτόχρονα τόσο οι αλλαγές στον τομέα της αντίστασης (και όχι μόνο η θλιπτική ικανότητα) όσο και η αύξηση της ολκιμότητας που παρέχεται από τον ίδιο τον οπλισμό/ενίσχυση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να συμβεί το αποτέλεσμα που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της συνολικής ανάλυσης να μην αντικατοπτρίζει αυτό που προηγουμένως προσομοιώθηκε μέσω της αλλαγής ορισμένων χαρακτηριστικών. Στην πραγματικότητα, όταν η προσομοίωση πραγματοποιείται σε ένα στοιχείο, θεωρείται ως ένα μεμονωμένο στοιχείο που εξαιρείται από τις αλληλεπιδράσεις με την υπόλοιπη δομή που θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο μετά τον συνολικό υπολογισμό. Η τροποποίηση γεωμετρικών ή μηχανικών χαρακτηριστικών ή η προσθήκη οποιωνδήποτε ενισχύσεων επηρεάζει όχι μόνο το ίδιο το στοιχείο αλλά και τη συμπεριφορά ολόκληρης της κατασκευής, τροποποιώντας τη διαμόρφωσή της ως προς την ολκιμότητα, την ακαμψία και το φορτίο. Είναι επομένως σημαντικό να θεωρηθεί το αποτέλεσμα της προσομοίωσης ως προσεγγιστικό (σε σύγκριση με αυτό που θα προέκυπτε με την επανάληψη της συνολικής ανάλυσης του μοντέλου) και να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο ως βοήθημα στον μελετητή που διαφορετικά, αντιμέτωπος με ένα στοιχείο που δεν επαληθεύεται, θα έπρεπε να κάνει αλλαγές στην κατασκευή με βάση περισσότερο ή λιγότερο ασαφή κριτήρια, μερικές φορές τροποποιώντας το μοντέλο με αναποτελεσματικό τρόπο και ξοδεύοντας χρόνο για να ξανακάνει το πλέγμα κάθε φορά και να εκτελέσει εκ νέου τη σεισμική ανάλυση.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
ERGOCADΝέα και ενδιαφέροντα άρθρα, tips, events κ.α. ΑΡΧΕΙΟ
May 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
All
|